• slide-background

    Over UV-C

    UV-C is een elektromagnetische straling die het vermogen van micro-organismen om zich voort te planten vernietigt door fotochemische veranderingen in nucleïnezuren te veroorzaken. Golflengten in het UV-C-bereik zijn bijzonder schadelijk voor cellen omdat ze worden geabsorbeerd door nucleïnezuren, waardoor ze niet meer kunnen voortplanten en afsterven.

Wat is UV-C?

ELECTROMAGNETISCHE STRALING

Ultraviolet (UV) licht is een elektromagnetische straling. Het golflengtespectrum valt in het gebied tussen zichtbaar licht en röntgenstralen. Het is onzichtbaar en varieert van 100 nm tot 400 nm is traditioneel onderverdeeld ... Meer ...

Log Reductie

DESINFECTEREND VERMOGEN

Logboekreductie is een wiskundige term die wordt gebruikt om het percentage of aandeel micro-organismen uit te drukken dat is gedeactiveerd tijdens een desinfectieproces ... Meer ...

Waarom UV-C virussen en bacteriën vernietigt?

DE EFFECTIVITEIT VAN UV-C

UV-C is een elektromagnetische straling die het vermogen van micro-organismen om zich voort te planten kan vernietigen door fotochemische veranderingen in nucleïnezuren te veroorzaken. Golflengten in het UV-C-bereik zijn bijzonder schadelijk ... Meer ...

UV licht is een elektromagnetische straling

Ultraviolet (UV) licht is een elektromagnetische straling. Het golflengtespectrum valt in het gebied tussen zichtbaar licht en röntgenstralen. Het is onzichtbaar en het bereik van 100 nm tot 400 nm is traditioneel onderverdeeld in 3 categorieën of regio's.

Natuurlijke UV-straling komt natuurlijk van de zon. Ongeveer 10% van al die energie valt binnen het UV-bereik, en slechts 4% is in staat onze atmosfeer te passeren en het aardoppervlak te bereiken waar we leven. De rest wordt geabsorbeerd door de zuurstof (O2) en ozon (O3) in de stratosfeer, waardoor het meeste UV-B en alle UV-C-componenten van het UV-licht worden geblokkeerd.
Wavelength


UV-C 100 nm to 280 nm Kiemdodende straling - inactiveert virussen en bacteriën
UV-B 280 nm to 315 nm Actinische straling - veroorzaakt fotochemische reacties
UV-A 315 nm to 400 nm Niet kiemdodend
UV is een bekende technologie op dit gebied

Is UV eerder gebruikt voor het inactiveren van virussen?

Ja, UV is een bekende technologie op dit gebied. Hart gebruikte in 1937 een reeks UV-lampen om toevoerlucht in een operatiekamer te steriliseren. Hart gebruikte directe UV-straling met hoge intensiteit voor de desinfectie van de lucht in de operatiekamer in het Duke University Hospital, nadat traditionele methoden hadden gefaald. Riley installeerde in 1972 UV-lampen in een schoolventilatiesysteem, waardoor de gevolgen van mazelen drastisch werd verminderd, en daaropvolgende toepassingen boekten vergelijkbare successen. Sindsdien is UV-C met succes geïmplementeerd in een aantal apparaten en apparaten ter ondersteuning van inactiverende micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en schimmels.

De eerste UV-C-robots voor continue desinfectie werden ca. 15 jaar geleden, voornamelijk om het aantal HealthCare-Associated Infections (HAI's) te verminderen.

Inactivation of Viruses
Een functie met 4 variabelen

Hoe de blootstellingstijd wordt berekend

De blootstellingsduur om een ruimte te desinfecteren is een functie van voornamelijk 4 variabelen, deze zijn:

1.

Pathogene UV-C gevoeligheid (microbe-fluentie)

2.

Log Reductie Factor (LRF)

3.

UV-C stralingsvermogen van het apparaat (DPR)

4.

Afstand van UV-C-apparaat tot de blootgestelde pathogenen


Blootstellingstijd = (microbe-fluence, LRF, DPR, AFSTAND)

Omtrent COVID-19 & SARS-CoV-2

COVID-19 is de luchtwegaandoening die wordt veroorzaakt door het SARS-CoV-2-virus dat wereldwijd uitbraken heeft veroorzaakt. Structureel gezien is dit virus niet uniek en lijkt het op andere coronavirussen, zoals het Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) en het Middle East Respiratory Syndrome (MERS). De SARS-CoV-2 is geïdentificeerd als een nieuwe variant in de betacoronavirus-familie (Fisher 2020).


Elk virus heeft een bepaalde dosis UV-C-energie nodig om hun vermogen om vitale cellulaire functies uit te voeren, uit te schakelen. Het SARS-CoV-2-virus wordt momenteel onderzocht op gevoeligheid voor ultraviolet licht, maar er is een algemeen begrip dat, gezien het feit dat het een typisch RNA-virus is, de dosering naar verwachting vergelijkbaar is met die van SARS-CoV-2, maar veel andere tests op verwante coronavirussen zijn in de loop der jaren uitgevoerd. Veel tests op verwant virus hebben geconcludeerd dat coronavirussen zeer gevoelig zijn voor inactivering door ultraviolet. Dit rapport geeft een overzicht van deze onderzoeken en geeft een schatting van de gevoeligheid voor ultraviolet licht.

Virus type Deactivatiedosering (90%) Bron
Coronavirus 0,70 (mJ/cm2) Walker 2007
Berne virus (coronaviridae) 0,70 (mJ/cm2) Weiss 1986
Murine coronavirus (MHV) 1,50 (mJ/cm2) Hirano 1978
Canine Coronavirus (CCV) 2,90 (mJ/cm2) Saknimit 1988
Murine coronavirus (MHV) 2,90 (mJ/cm2) Saknimit 1988
SARS Coronavirus CoV-P9 4,00 (mJ/cm2) Duan 2003
Murine coronavirus (MHV) 10,30 (mJ/cm2) Liu 2003
SARS Coronavirus (Hanoi) 13,40 (mJ/cm2) Kariwa 2004
SARS Coronavirus (Urbani) 24,10 (mJ/cm2) Darnell 2004

Wetenschappelijk ligt de dosis nu vast en de waarden werden ingegeven in de SpeedyCare™ UV robot. Om aan de veilige kant te zitten wordt nu een waarde van 50 mJ/cm2 toegepast voor een 99% reductie.

Internationale Standaard

Veiligheidsstandaard: ISO 15858:2016

Deze internationale norm specificeert minimumvereisten voor menselijke veiligheid voor het gebruik van UV-C-lampapparaten. Het is toepasbaar op UV-C-systemen voor lucht en oppervlakten en alle andere UV-C-apparaten die UV-C-blootstelling aan mensen kunnen veroorzaken. Het is niet van toepassing op UV-C-producten die worden gebruikt voor waterdesinfectie.

De maximale dagelijkse dosis per persoon is vastgesteld op 6 mJ / cm2. SpeedyCare UV-robot bevat een reeks veiligheidsfuncties, waaronder bewegingssensoren die zorgen voor een onmiddellijke uitschakeling om blootstelling van de gebruiker aan UV-C te voorkomen. In geval van directe blootstelling aan UV-C en volgens deze norm, kan elke operator elke dag veilig worden blootgesteld aan 1 minuut op een afstand van 4 m van het apparaat.

Ondanks het duidelijk lage blootstellingsrisico, raden we het gebruik van beschermende kleding en een veiligheidsbril aan, die doorgaans worden gebruikt voor veiligheids- en gezondheidsdoeleinden.

Contacteer ons

Vanwege de grote vraag in verband met de COVID-19 uitbraak, nodigen we onze klanten uit om ons via dit formulier te bereiken. We reageren binnen de 24 uur. Neem voor dringende vragen gerust contact met ons op via +32 (0)54 43 78 79 of servicenummer +32 (0)491 71 96 40.